Európsky futbalový týždeň SPECIAL OLYMPICS ´2014

Slovensko sa v tomto roku zapojilo už do 14. ročníka Európskeho futbalového týždňa, celoeurópskeho podujatia, organizovaného Special Olympics v spolupráci s UEFA pre športovcov s mentálnym postihnutím.

Občianske združenie ŠTUMP a Špeciálna základná škola na Rovníkovej 11 v Košiciach v spolupráci so Slovenským hnutím špeciálnych olympiád v Bratislave zorganizovali v Košiciach 20.05.2014 futbalový turnaj unifikovaných družstiev žiakov do 16 rokov.

Do turnaja sa zapojili 4 družstvá, ktoré tvorili hendikepovaní športovci zo ŠZŠ :

  • Rovníková A Košice – Horváth Mário, Balog Marek, Horváth Vojtech, Horváth Martin, Balog Marek, tréner – Mgr. Viktor Kľujko
  • Inžinierska Košice – Dunka Lukáš, Greč Dávid, Mačo Marek, Polyak Alan, Šmatar Viliam, tréner – Mgr. Michal Čornanič
  • Odborárska Košice – Ďuraško Miroslav, Hanko Tomáš, Hanko Lukáš, Duda Milan,Turták Dávidtréner – Mgr. Peter Stanko
  • Rovníková B Košice – Balog Patrik, Balog Ján, Mižigár Juraj, Krok Gustáv, Pohlodko Dávid, tréner – Ing. Ján Helcmanovský

Partnermi v unifikovaných družstvách boli žiaci zo Základnej školy, Hlavná 165, Valaliky pod vedením Mgr. Vladimíra Tirpáka:

  • Hurka Rastislav, Varga Dávid, Križovský Michal, Eliáš Radoslav, Hanzeľ Roland,Juhász Dávid, Čornák Daniel, Majoroš Rastislav, Lovas Patrik, Stolár Lukáš, Ječo Pavol, Majerníček B.

Rozhodoval pán Miroslav Vasiľ. Zdravotnú službu zabezpečovala Mgr. Kvetoslava Strelková.

Chlapci odohrali spolu 6 zápasov na multifunkčnom ihrisku Pláž – lanové centrum v krásnom prostredí mestskej časti Košice – Nad jazerom (za jeho poskytnutie patrí poďakovanie MÚ MČ Košice – Nad jazerom) a za výdatnej podpory divákov z radov spolužiakov a kamarátov, rodičov, pedagógov či bývalých absolventov školy.
Pod vedením nehrajúcich trénerov podali chlapci veľmi dobré športové výkony. V hracom čase 2 x 15 minút predviedli divákom svoje futbalové umenie. Počas prestávok sa snažili nabrať nové sily a dohodnúť sa na ďalšej taktike.
Najviac športového šťastia malo a víťazom sa stalo družstvo „Á-čka“ z Rovníkovej, druhé miesto obsadili futbalisti z Inžinierskej, vďaka lepšiemu skóre. Tretie miesto, po tvrdom boji v poslednom zápase turnaja, získalo družstvo „B-čka“ z Rovníkovej a 4. miesto ostalo tento rok chalanom z Odborárskej.
Všetci si napokon zaslúžili okrem sladkej odmeny a tradičných tričiek s logom Special Olympics aj pekné vecné ceny a ako odmenu nielen za tento turnaj, ale vlastne za celoročnú prípravu a spoluprácu s partnermi poháre, ktoré budú zdobiť školské vitríny.

Ocenení boli aj :

  • najlepší strelec turnaja : Gustáv Krok (Rovníková B) strelil 7 gólov
  • najlepší brankár : Marek Balog (Rovníková A)
  • najaktívnejší hráči : Mário Horváth (Rovníková A), Lukáš Dunka (Inžinierska), Miroslav Ďuraško (Odborárska), Juraj Mižigár (Rovníková B) Rastislav Majoroš (ZŠ Valaliky)

Zvíťazili napokon všetci, ktorí bojovali zo všetkých síl a celým svojím futbalovým srdcom, pričom ale nezabudli ani na zásady „fair play“. Celkovú atmosféru doplnilo aj vydarené počasie.

Počas športového podujatia sa podarilo organizátorom a všetkým účastníkom splniť cieľ EFW

  • poskytnúť hendikepovaným športovcom a ich zdravým partnerom možnosť rozvíjať svoje schopnosti a zručnosti, upevňovať zdravie, sebavedomie, prežiť pocit spolupatričnosti, upevniť staré či nadviazať nové priateľstvá
  • prejaviť lásku a vášeň k futbalu a k športu všeobecne
  • pomôcť prekonávať bariéry a prispieť tak k integrácii postihnutých detí do spoločnosti zdravých rovesníkov.

Valenčáková